برنامه توسعه فردی idp چیست؟
برنامه توسعه فردی (individual development plan)، نقشه مسیر شغلی شماست. با استفاده از IDP شما جایگاه فعلی خود را ارزیابی میکنید؛ مشخص میکنید که در کجا هستید و میخواهید به کجا برسید. در برنامه توسعه فردی، افراد مسئولیت یادگیریهای خود را برعهده دارند و فعالیتهای کلیدی جهت توسعه مشخص میشود.
برنامه توسعه فردی (Individual development plan) یا IDP یک برنامه اجرایی است که برای ارتقا دانش و مهارتهای یک شخص طراحی و نوشته میشود. این برنامه اغلب با برنامهریزی شغلی و فعالیتهای مربوط به آن همراه است.
یک برنامه توسعه فردی چه تفاوتی با برنامه بهبود عملکرد دارد؟
برنامه بهبود عملکرد (performance improvement plan) یا PIP یک سند و مدرک رسمی است که نقاط نامطلوب و ضعیف عملکرد شغلی کارمندان را مشخص کرده و اقدامات لازم برای بهبود آنها را بیان میکند. برنامههای بهبود عملکرد معمولا به کارمندانی داده میشود که عملکرد خوبی از خود نشان نمیدهند. از سوی دیگر برنامه توسعه فردی سندی است که با شناسایی اهداف شغلی و اقداماتی که کارمند میتواند برای رسیدن به این اهداف انجام دهد، کارمندان را به رشد و توسعه تشویق میکند. برنامههای توسعه معمولا به همه افراد درون سازمان داده میشود.
در سازمانها یک برنامه توسعه فردی به کارمندان کمک میکند تا نقاط قوت و زمینههای پیشرفت خود را بهتر درک کنند.
در واقع برنامه توسعه فردی به تمام افراد کمک میکند تا بهترینِ خودشان باشند.
برنامه توسعه فردی IDP شامل چه مواردی میشود؟
اطلاعات فرد:
مانند اسم، زمان برنامهریزی، پست فعلی، زمان حضور در شرکت، خلاصه تجربیات قبلی، سابقه تحصیلی و آموزشهایی که فرد در سال گذشته گذرانده است.
خودارزیابی:
خلاصهای از مهارتها و شایستگیها. در این قسمت باید خود ارزیابی جامعی از خود انجام داده و توانمندیها و نقاط قابل بهبود خود را ذکر کنید.
اهداف بلندمدت و کوتاهمدت:
برای تعیین اهداف باید نکات زیر را در نظر گرفت. اهداف باید دقیق و قابل اندازهگیری، منطقی و قابل دستیابی باشد، ضمنا فرد نسبت به تحقق آن متعهد باشد. برای تعیین اهداف بلندمدت و کوتاهمدت کافی است از خود بپرسید که در پنج سال آتی؛ میخواهید کجا باشید و چه موفقیتهایی را کسب کنید. شاخصهایی برای سنجش پیشرفت اهداف تنظیم کنید.
نیازهای توسعهای:
برای رسیدن به اهداف بلندمدت و کوتاهمدت به شایستگیها و مهارتهایی نیاز است که باید توسعه پیدا کنند. در این قسمت این نیازها شناسایی میشود. برای تعریف نیازهای توسعهای خود بین یک تا سه نیاز را اولویتبندی کنید. این نیازها باید مبتنی بر نقاط بهبود باشد.
برنامه بهبود برای برطرف کردن نیازهای توسعهای:
در این قسمت باید برنامهها، استراتژیها و منابع اجرایی برای بهبود و توسعه مشخص شود. استراتژیهای توسعهای شامل تمرینات ویژه، آموزشهای رسمی، گردش شغلی و... هستند.
پنج گام برای ایجاد یک برنامه توسعه فردی
گام اول:
با یک هدف شروع کنید و برای توسعه دلیل داشته باشید.
دلیل اتخاذ رویکرد توسعه، احساس نیاز به آن است.
اگر هیچ دلیل یا انگیزهای برای بهبود وجود ندارد، میتوان نتیجه گرفت دلیلی نیز برای تهیه یک برنامه توسعه فردی وجود ندارد. دلایل شما میتواند یکی از موارد زیر باشد:
- شما در شغل جدیدی شروع بهکار کردهاید و قصد دارید با بالاترین سرعت ممکن در کار خود پیشرفت کنید.
- در حال تلاش در کار خود هستید و قصد بهبود وضعیت آن را دارید.
- قصد به عهده گرفتن نقشی جدید در شغل دارید و تصمیم دارید خود را برای این نقش آماده کنید.
- وضعیت فعلی شغل خوب است، اما قصد شما حرکت به سوی متعالی شدن است.
گام دوم:
آنچه میخواهید بیاموزید به خوبی شناسایی کنید.
برای این کار بهتر است شایستگیهای مورد نیاز(شامل دانش، مهارت و نگرش) برای دستیابی به هدف خود را بهطور دقیق شناسایی کنید. اگر شما قرار باشد نقش جدیدی به عهده بگیرید، احتمالا نیاز به کسب دانش و مهارتهایی ویژه برای نقش مورد نظر خواهید داشت. در این گام شما باید بتوانید دورههای آموزشی مورد نیاز، کتب و وبسایتهایی را که به توسعه فردی شما منجر میشوند، شناسایی کنید.
گام سوم:
اقدامات توسعهای مورد نیاز خود را شناسایی کنید. معمولترین اقدامات توسعهای میتواند شامل موارد زیر باشد:
- یادگیری حاصل از انتقال به شغلی جدید؛
- بررسی چالشهای موجود در شغل فعلی؛
- یادگیری از دیگر افراد (مانند مدیر مستقیم، یک مربی یا متخصص)
- یادگیری از طریق گذراندن دورههای آموزشی.
گام چهارم:
برای تعهد خود به توسعه فردی، زمان و بودجه به آن اختصاص دهید. با در نظر گرفتن بودجهای متناسب با اقدامات توسعهای فردی و همچنین در نظر گرفتن زمان مشخص برای آن، خود را بهطور کامل به فرآیند توسعه فردی متعهد کنید.
برای تعهد بیشتر بهتر است این بودجه و زمان به تایید مدیر مستقیم شما نیز برسد.
گام پنجم:
در مورد برنامه توسعه فردی IDP با مدیر مستقیم خود گفتوگو کنید.
اگرچه معمولا در تهیه برنامههای توسعه فردی مدیران همیشه ایفای نقش میکنند، با این وجود بهتر است قبل از شروع مسیر اجرای IDP از مدیر خود بازخوردها و نظرات نهایی وی را دریافت کنید.
گام ششم:
برنامه توسعه فردی IDP را اجرا و پیگیری کنید و در مورد آنچه آموختهاید، تعمق کنید.
طرح توسعه فردی را همیشه دردسترس داشته باشید.
در کنار تمامی اقداماتی که انجام میشود علامت بزنید و این برنامه را بهطور مستمر تحت پیگیری و اجرای خود داشته باشید.
نمونه یک فرم برنامه توسعه فردی IDP
زمینه قابل بهبود | توانایی در مدیریت مالی فعالیت ها و پروژه ها |
وضع فعلی | در حال حاضر پروژهها و فعالیتهای محوله را با کیفیت و سرعت مناسب انجام و تحویل میدهم اما در مدیریت مالی کار (کنترل های مالی، بودجه بندی، فهم و درک اقلام هزینه ) خیلی موفق نیستم. |
وضع مطلوب | می خواهم تا پایان شش ماهه اول امسال در زمینه مدیریت مالی به مهارت و قابلیتی مجهز شوم که: – بتوانم صورت های مالی یک پروژه را تحلیل کنم. – با کنترل های مالی آشنا باشم و بتوانم از ابزار بودجه به خوبی استفاده کنم. |
معیار های موفقیت | در پایان شش ماهه اول سال باید: – صورت های مالی پروژه را به راحتی تجزیه و تحلیل و توصیه های لازم را به مسئولان امر برای بهبود شرایط مالی پروژه ارائه کنم. – در پروژه های تحت مسئولیت من، توقف ناشی از عدم مدیریت صحیح منابع مالی به صفر یا نزدیک صفر برسد. |
اقدامات و فعالیت های لازم | – در دوره آموزشی مدیریت مالی برای مدیران غیر مالی در سازمان شرکت خواهم کرد. – از فردی که شغل مشابه دارد اما دارای شم و درک مالی خوبی است چند جلسه مشاوره مدیریتی میگیرم. |
منابع | – برای ثبت نام در دوره مدیریت مالی برای مدیران غیر مالی، با واحد آموزش شرکت هماهنگ میکنم. – در سه ماهه اول سال حداقل ۵ ساعت و در بقیه دوره حداقل هفته ای ۳ ساعت وقت شخصی خود را صرف جسنجو، مذاکره، مکالمه و مشاوره در این مورد خواهم کرد. |
زمانبندی | – دوره آموزش مورد نظر را در سه ماهه سوم سال جاری تمام میکنم. – کتاب مدیریت مالی برای مدیران غیر مالی رامطالعه مینمایم. – جستجو در مقالات و مطالب مرتبط را در طول دوره به صورت مستمر انجام خواهم داد. |
منابع:
این مطلب را هم بخوانید:
More Stories
مسیر شغلی کارکنان