HR KAR

آموزش و مشاوره درحوزه مدیریت منابع انسانی

منتورینگ در مدیریت منابع انسانی

منتورینگ

منتورینگ

منتورینگ در مدیریت منابع انسانی را می‌توان شامل رابطه‌ای طولانی مدت دانست که تمرکز بر رشد و پیشرفت فرد دارد. منتور خوب منبعی از منطق، آموزش و حمایت است، اما او آن شخصی نیست که تمام کارها یا تغییرات رفتاری کاری را بررسی کند و طبق آن‌ها به فرد مشاوره دهد.

یک منتور خوب چگونه کیفیت کار و زندگی شما را تغییر می‌دهد؟

اینکه چطور یک منتور خوب باشیم، موضوعی بسیار چالش‌برانگیز است. یک منتور خوب شاگردان خود را به رهبران موفق آینده تبدیل می‌کند و از آن‌ها می‌خواهد که صرفاً یک دنبال‌کننده نباشند. بنابراین می‌توان گفت اگر یک منتور خوب کار خود را به خوبی انجام دهد، تاثیرات بلند مدتی بر کار و زندگی افراد خواهد گذاشت.

تفاوت منتورینگ و کوچینگ در منتورینگ در مدیریت منابع انسانی

منتورینگ (Mentoring) و کوچینگ (Coaching) بسیار به یکدیگر شباهت دارند، اما به طور دقیق یکی نیستنداین دو اصطلاح اغلب به جای یکدیگر استفاده می‌شوند. هرچند هر دوی این موارد در پیش‌رفت افراد نقش مشابهی داشته، اما نحوه کارکرد و انجام آن‌ها کاملاً با هم متفاوت است.

از طرف دیگر، کوچینگ زمانی محدود را در نظر می‌گیرد و بر قدرت بخشیدن یا حذف بعضی از رفتارها تمرکزی دقیق دارد. مربیان (coaches) به افراد کمک می‌کنند تا رفتارهای خود را تصحیح کنند، رفتارهایی که عملکرد مثبت آنان را تحت شعاع خود قرار داده را حذف کنند، رفتارهایی که عملکردشان را بهبود می‌دهد را قدرتمندتر کرده و در نهایت، با انجام یک سری اقدامات موفق‌تر باشند.

هم منتورینگ و هم کوچینگ به پیشرفت افراد در منتورینگ منابع انسانی کمک خواهند کرد. با این حال، تفاوت در این است که یکی از آن‌ها برای پیش‌رفت در بلند مدت راهنمایی می‌کند، اما دیگری پیش‌رفتی سریع در فرصتی کوتاه را به ارمغان می‌آورد.

تاریخچه و تعریف منتورینگ در مدیریت منابع انسانی

شخصیت منتور در شعر حماسی اُدیسه هومر را می‌توان منتور واقعی در نظر گرفت. زمانی که اُدیسه به جنگ تروا می‌رود، مسئولیت حفاظت از تاج و تختش را به منتور می‌سپارد. منتور به عنوان معلم و ناظر بر فرزند شاه انجام وظیفه می‌کند.

اما اگر فرهنگ لغت وبستر را باز کنید، خواهید دید که منتور به معنای مشاور، مستشار و راهنمای قابل اعتماد آمده است. دیگر منابع هم این معنا را بست داده و گفته‌اند منتور، فردی است که به شما در شغل، پروژه‌های کاری، یا زندگی شخصی‌تان با تمام وجودش مشاوره می‌دهد.

چرا باید در منتورینگ در مدیریت منابع انسانی به دنبال یک منتور خوب باشیم؟

تصور کنید یک فرد با استعداد در زمینه فروش مشغول به کار شده و منتوری کارآزموده که خود کارمند ارشد بخش فروش است را در کنار خود دارد. این منتور خوب، او را در پیش‌رفت به عنوان یک رهبر، یک استراتژیست، و یک فرد حرفه‌ای در کسب و کار راهنمایی می‌کند.

البته باید در نظر داشته باشید که این منتور خوب ممکن است به طور دقیق و نقطه به نقطه فرد را تعلیم ندهد. به جای آن، او را به چالش کشیده و با پرسیدن سوالات سخت و قرارگرفتن به عنوان منبع منطق، به فکر کردن در خصوص مشکلات تشویق کند.

رابطه میان او و منتور خوبش پس از اینکه شغلش را عوض کرد به پایان رسید، اما اثری که منتور خوب بر او گذاشته بود تا آخر عمر شغلی‌اش با او همراه خواهد بود.

بیشتر افراد میزان زیادی از رشد و پیش‌رفت شغلی‌شان را مدیون منتور خوب خود دانسته و بر این باورند که منتور خوب با چالش کشیدن آن‌ها باعث شده تا طرز تفکر خود را متحول کرده و ذهن و چشمانشان را برای دیدن افق‌های وسیع‌تری باز کنند. این نوع تاثیرگذاری بسیار مثبت و بلند مدت خواهد بود.

یک منتور خوب برای شما چه کارهایی می‌کند؟

  • رشد و پیشرفت شما را از زاویه‌ای کلی و از بالا می‌بیند.
  • به شما کمک می‌کند مقصد را از دور ببینید، اما نقشه کلی راه را به شما نشان نمی‌دهد.

یک منتور خوب چه کارهایی نمی‌کند؟

  • به عنوان معلم عمل نمی‌کند.
  • به عنوان حامی شما در سازمان عمل ‌نمی‌کند (چیزی که باید از رئیس خود انتظارش را داشته باشید).
  • به شما نمی‌گوید چه کارهایی انجام دهید.
  • شما را در مشکلات کوچک و کوتاه مدت حمایت نمی‌کند.
  • به عنوان مشاور یا روان‌شناس شما ظاهر نمی‌شود.

هشت روش برای موفقیت در کمک گرفتن از یک منتور خوب درمنتورینگ در مدیریت منابع انسانی

البته نقطه شروع برای موفقیت در رابطه با یک منتور خوب، در منتورینگ منابع انسانی فهمیدن نقش اوست. حال با هم این هشت مورد را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

  1. وقت خود را صرف پیدا کردن منتوری کنید که از نظر فکری به شما نزدیک باشد.
  2. اهداف و ترس‌های خود را به طور شفاف به او خود بگویید.
  3. از منتور خود انتظار نداشته باشید مشکلات کوتاه مدت شما را حل کرده یا کارها را برای شما انجام دهد.
  4. از او انتظار نداشته باشید شما را نصیحت کند.
  5. به منتور خود بگویید که درگیری‌ها و مشکلات شما در چه موضوعاتی بوده و چه وقت‌هایی احساس شکست می‌کنید.
  6. به دقت به او گوش کنید و سعی کنید با تحقیق و همین‌طور اعمال راهنمایی‌های او موفق شوید.
  7. به اونشان دهید که برای کارهای او ارزش قائل هستید.
  8. از رابطه‌ خوبی که با او دارید سوءاستفاده نکنید و از او نخواهید تا شما را در سازمان حمایتی با چشمان بسته کند.

نتیجه‌گیری

وجود منتورینگ در مدیریت منابع انسانیخواهد توانست زندگی حرفه‌ای و شغلی شما را متحول کند. اما باید بدانید که ورود به این رابطه باید حتماً با انتظارات واقع‌بینانه و همین‌طور تلاش و پشت‌کار فراوان باشد. به علاوه آثار راهنمایی‌های یک منتور خوب ممکن است سال‌ها بعد خود را نشان دهد، بنابراین باید صبور بوده و مطمئن باشید که اثرات مثبتش را در طول زمان خواهید دید.

ارزیابی اثربخشی دوره آموزشی کارکنان به روش کرک پاتریک

www.shrm.org